MENÜ

PÁTY NÉMET NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATA
DEUTSCHE SELBSTVERWALTUNG PAD


"A svábok számára a haza a mai napig választott és választható kategória, de a választott hazáért való önfeláldozás teljesen természetes számukra. A svábok számára egy haza van, s ez egyértelműen Magyarország."
(Bindorffer Györgyi)

 

Kereskényi Gyula (1874-ben) megjegyzi az érdiekről: "Érd és Batta sváb lakói ruházatra a magyar szabást követik. A Német nők kontyot viselnek." Öltözetükről többet tudunk meg Eszes (Eschbach) Jánostól, aki elmondja, hogy nővérei még az 1940-es években is 4-5 fehér alsószoknyát vettek fel. A felsőszoknya színe életkoronként változott, az idősebbek sötét ruhákat hordtak és szegély nélküli fekete bársony pruszlikat. Nyáron rövid, télen a hosszabb mellény volt használatos. Fejükre fiatal és öregasszonyok egyaránt selyemkendőt kötöttek, hideg időben a nagy kendőt is vállukra terítették. Később viseletük a divat változása folytán leegyszerűsödött, a helybeliekéhez idomult és a kor ízlését követte.

Menyasszonyi ruha

Biatorbágyon nem viselt a menyasszony fehér ruhát, hanem fehér köténye volt. Praktikus előnye volt, hogy a lakodalom után a fehér kötényt átcserélte fekete Rumburger kötényre és ez lett az ifjú asszony ünnepi, templomba járó ruhája. A menyasszony három alsószoknyát viselt, a derekán „pufándlit” vagy vatta szoknyát viselt, ami telt csípőt formázott és ezen a sok szoknya megállt. „Pufándlit” csak a karcsú lányok, asszonyok viseltek. Azt tartották, hogy a gömbölyű menyasszony a szép menyasszony. Fején Mirtusz-koszorú volt, ami színes, több színű selyem szalaggal összefonva rozmaring ággal volt díszítve. A rakoncátlan fürtöket cukros vízzel tartották kordában. Szorosan a fejhez csatolva, díszes hajtűkkel tűzve. Kezében rozmaring ág, imakönyv, olvasó, díszes kendő volt. Müllner Rézi néni mesélte, hogy csak a tehetős családok engedhették meg, hogy a menyasszony fehér ruhát viseljen. Csipkés, díszes bérmálkozó kendőbe narancsot kötöttek, amit az első koszorús pár vitt, majd a templomi szertartás ideje alatt feltették a mellékoltárra.

Rumburger kötény

A fekete kötény Clott anyagból van, a kék, kékfestő anyagból. A fekete ünnepre, a kék hétköznapra, munkába való volt. Bórax, keményítő és indigó keverékével itatták át. Mángorolták, amitől a ragyogó viaszos külsőt kapta. A rácsos mintát hajtogatással lehetett elérni. Viselés után összehajtogatva imakönyvbe tartották, vagy imakönyvet tettek rá, így „préselték”. Tükör szaténból készült kötényt csak selyemruhához vettek fel. A menyasszony jegyajándékba adott a vőlegénynek kötényt, amit hímzéssel láttak el, többnyire monogrammal és rozmaring mintával. A rozmaring a sváb ember életviteléhez, ünnepeihez, és hétköznapjaihoz szorosan hozzá tartozott.

 Fiatalasszony ruha

Kangán anyagból készült. Felső része a „páncsúli”. Lakodalom után fedetlen fővel illetlen dolog volt az utcán megjelenni. Sopf-ot vagy kendőt kellett viselni.

Alsószoknya

Ily módon tárolták a sublótba, ceruzával volt ráírva, hogy hány cm. Ha három alsószoknyát vettek fel, akkor belülről kifelé a legalsó 65 cm, majd 70 és végül 75 cm, a külső díszes felső szoknya 80 cm. Csak így lehet elérni, hogy egy síkba legyenek a szoknyák, és sehol ne lógjon egyik sem.

 Alsószoknya keményítése

Keményítőt krumpli főzőlevéből lehetett nyerni, az alsószoknyát belemártva a keményítőbe 2-3 napig állni hagyták hűvös helyen, hogy átitassa az anyag a keményítőt, majd a pincébe vitték, hogy ne száradjon meg. Nyirkos állapotban vasalták és berakták. Hogy a rakás ne dőljön el, és ne legyen éle, ezért mindenféle evőeszközt tettek minden egyes rakás közé, 2-3 napig száradni hagyják, ott ahol vasalták. Majd végül összetekerték, mint a palacsintát. Egy alsószoknya „lerakása” kb. másfél óra lehetett.

 Felsőszoknya

Többnyire pamut alapanyagú tüllel van alábélelve, erős formatartó tartást ad. Egy szoknyába 4, 5 méter anyag van.

 

 

 

 

Hírek

 • Pátyi Közösségi Kórus
  2011-01-25 18:49:10
 • Német nemzetiségi népdalkört szervezünk!
  2011-01-05 22:06:57

  Jó hangú, német nyelven énekelni akaró dalkörtársakat keresünk!

 • Sváb bál
  2010-11-30 20:22:52

  2011. február 19-én sváb bált rendezünk a pátyi közösségi házban.

 • Sváb advent
  2010-11-13 22:25:45

  2010. November 28-án 18 órakor

  a Landora Pizzériában Sváb Adventi

  gyertyagyújtó est lesz.

 • Kulturgala
  2010-11-07 16:41:30

   Wudersch / Budaörs, am 13. November 2010 Samstag um 15 Uhr 2040 Budaörs, Hársfa Str. 6.

 • Testületi ülés 2010. november 5-én
  2010-11-06 17:57:55
Asztali nézet