MENÜ

PÁTY NÉMET NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATA
DEUTSCHE SELBSTVERWALTUNG PAD


"A svábok számára a haza a mai napig választott és választható kategória, de a választott hazáért való önfeláldozás teljesen természetes számukra. A svábok számára egy haza van, s ez egyértelműen Magyarország."
(Bindorffer Györgyi)

Népszokásaik közül legtovább a karácsonyi ünnepkör hagyományos szertartásai maradtak fenn. A vidám, zajos Katalin-bál után következett a visszafogottság, a csendes áhítat, a roráték, egyszóval az advent időszaka. December 24-én a hívők - a svábok buzgó katolikusok voltak - böjtöléssel készültek a szentestére. Napközben nem főztek, mindenki azt ette, amit éppen otthon talált, lehetőleg zsírtalan, egyszerű ételeket. Az este hangulatos eseménye volt a betlehemesek színjátékán kívül a helybeli pásztorok megjelenése, akik az állattartó gazdákat köszöntötték. Sorra érkeztek; a gulyás harsány trombitaszóval, a csikós ostorpattogtatással üdvözölte a háziakat, a disznópásztor kürtölt, a juhász furulyázott. Igazi népi hangjáték parádét rendeztek. Borral, pénzzel illett jutalmazni őket.

Közben a nagyszobában lezajlott a gyertyagyújtás a köréje fonódó szertartással. A család tagjai népviseletben a feldíszített fa elé járultak és anyanyelvükön karácsonyi dalokat énekeltek. Aztán átadták egymásnak ajándékaikat. A nagypapa kivételével mindenki elment az éjféli misére. Neki fontos teendője volt, megvendégelte az állatokat az istállóban, hogy azok is részesüljenek e szent nap örömeiből. Néprajzi kutatók feljegyzései szerint (Robert Stolmar: Deutscher Bote 1993. N 9-10 Ein donauschwabischer Weihnachtsabend damals) titkos rituálé is lezajlott ekkor az istállóban; szentvízzel behintették és tömjénnel megfüstölték a falakat, érthetetlen varázsigéket mormolva, hogy elűzzék a démonokat az állatok közeléből.

Az ünnepi vacsora mindig az éjféli mise után következett. Rendszerint sült kolbász készült paradicsomszósszal, vagy kocsonya került az asztalra az elmaradhatatlan mákos és diós bejgli, aprósütemény, gyümölcs, dió egészítette ki az étrendet. A fogásokhoz bort ittak. A kalácsot és a kenyeret akkoriban a házi kemencében sütötték az asszonyok. Karácsony első ünnepén nem illett vendégségbe menni. Többnyire ekkor tálalták fel a disznótorost. Minden módosabb házban disznóvágás előzte meg az ünnepeket. Második nap jöttek a rokonok, a keresztszülők, őket is bőségesen megvendégelték.

Az esküvőt megelőző leánykérésnek is megvolt a koreográfiája. A meghívások lebonyolítása, a koszorúslányok, fiúk felkérése a jegyespár feladata volt. A meghívott vendégek élelmiszert, cukrot, lisztet, szárnyas jószágot, sertést hoztak a lakodalmas házhoz a nászajándékon kívül. A háziaktól rozmaringot kaptak viszonzásul, melyet a nők a hajukba, a férfiak a zakójuk hajtókájára tűztek. A fiús háztól indultak a koszorúslányok, a legények és a vőfély a lányos házhoz, hogy elhozzák a menyasszonyt és a vendégeket. A búcsúztatók után gyalog vonult a menet az ófalusi templomba cigányzene vagy rezesbanda kíséretében. Az egyházi szertartás és a bőséges ebéd után (a maradékot a szegények közt szétosztották) kezdetét vette a vígalom. Éjfélkor bekötötték a menyasszony fejét és reggelig ropták a táncot, a keringő, polka, és landler dallamára. Reggel a násznép elkísérte az ifjú párt az új otthonába.

Emlékezetes maradt a kukoricatörést követő kukoricafosztás is.

Naponta 6-10 kocsi hordta a csűrbe a kukoricacsöveket. A fiatalok a halmot körülülve egyaránt részt vettek a fosztásban, ami kora estétől a késő éjszakába nyúlt. A háziasszony süteménnyel, borral kínálta őket. Miközben a kezek szorgalmasan dolgoztak, történeteket meséltek egymásnak, beszélgettek, daloltak, nevettek. A munka végeztével áldomást tartottak a sikeres termés örömére. A legszebb csöveken három levelet összefontak, ezeket az eresz alatt függesztették fel, melyek hangulatos díszei voltak a paraszti háznak.

E közös tevékenység megerősítette a rokonokban, szomszédokban az együvétartozás érzését, és kitörölhetetlen nyomot hagyott a részvevők emlékezetében.

 

Hírek

 • Pátyi Közösségi Kórus
  2011-01-25 18:49:10
 • Német nemzetiségi népdalkört szervezünk!
  2011-01-05 22:06:57

  Jó hangú, német nyelven énekelni akaró dalkörtársakat keresünk!

 • Sváb bál
  2010-11-30 20:22:52

  2011. február 19-én sváb bált rendezünk a pátyi közösségi házban.

 • Sváb advent
  2010-11-13 22:25:45

  2010. November 28-án 18 órakor

  a Landora Pizzériában Sváb Adventi

  gyertyagyújtó est lesz.

 • Kulturgala
  2010-11-07 16:41:30

   Wudersch / Budaörs, am 13. November 2010 Samstag um 15 Uhr 2040 Budaörs, Hársfa Str. 6.

 • Testületi ülés 2010. november 5-én
  2010-11-06 17:57:55
Asztali nézet